Mechanische ventilatie

Wat doet een WTW-unit?
Een WTW-unit zorgt voor het afzuigen van vocht en kookluchtjes. Daarnaast zorgt het voor een constante ventilatie van uw huis.

Wanneer moet de filters in de WTW gereinigd of vervangen worden?
Wij adviseren u om de filters in het balansventilatiesysteem ieder half jaar te vervangen en tussendoor te reinigen. Bij een nieuw huis adviseren wij om de filters de eerste paar maanden regelmatig te reinigen of ter vervangen omdat het bouwstof ervoor zorgt dat de filters eerder vervuild raken.

Kan ik mijn wasemkap aansluiten op het ventilatiesysteem?
Nee, een normale wasemkap kan niet op een ventilatiesysteem aangesloten worden. Motorloze wasemkappen kunnen dat wel.

Mag ik de ramen in een huis met WTW openzetten om te ventileren?
Ja, dat mag. Maar dat hoeft niet. De WTW zorgt voor continue ventilatie. In de zomer kunt u natuurlijk de ramen open zetten om extra te ventileren. Maar wanneer u dit in de winter doet kost dit extra energie en gaat de werking van de WTW verloren.

In welke stand kan ik het beste ventileren?
Wanneer u een WTW in uw huis heeft, dan bevindt zich in de keuken meestal een drie standenschakelaar. Hiermee kunt u de hoeveelheid ventilatie in uw huis regelen. Heeft u een motorloze wasemkap in uw woning, dan kunt u hiermee de ventilatie inschakelen.

De drie standeschakelaar kutn u als volgt instellen:
Stand 1: laag. Bij afwezigheid.
Stand 2: midden. Overdag bij de aanwezigheid van één of meerdere personen.
Stand 3: hoog. Deze stand kunt u het beste inschakelen tijdens het koken, douchen of baden. Hierdoor kunnen vocht en kookluchtjes zo optimaal mogelijk afgevoerd worden.

Wij adviseren u om de ventilator na het koken, douchen en baden nog ongeveer 15 tot 30 minuten op de hoge stand te laten staan. Dit zorgt ervoor dat alle waterdamp afgevoerd is. Dat is beter voor uw comfort en uw gezondheid. Zet het ventilatiesysteem nooit meteen uit!

Wat kan er gedaan worden tegen het geluid?
De hoeveelheid geluid die de WTW maakt kan liggen aan de plaats waar deze geïnstalleerd is. Wanneer deze in een opstelruimte in geplaatst, dan maakt dit minder geluid dan wanneer hij bijvoorbeeld boven een trapgat hangt. U zou de plaats waar uw unit hangt kunnen aftimmeren. Hou er wel rekening mee dat de unit bereikbaar blijft. Het geluid kan ook bij de ventielen (ronde roosters in het plafond) vandaan komen. Wanneer dit zo is kunt u contact met ons openemen, dan kunnen wij komen kijken of het systeem wel goed ingeregeld is.

Het kan ook zijn dat het geluid wordt veroorzaakt door vervuilde filters. Zorg ervoor dat de filters regelmatig worden schoongemaakt, dit voorkomt overlast. Mocht u nu nog steeds last houden van het geluid, neem dan contact met ons op.