Vloerverwarming

Hoe hoog moet ik de ketelwatertemperatuur van mijn CV ketel instellen?
Bij een meng-unit of een hoog temperatuur systeem, dit zijn vrijwel alle vloerverwarmingsverdelers met circulatiepomp, is dit minimaal 60°C.

Bij een LT-unit of een laag temperatuur systeem, dit zijn vrijwel alle vloerverwarmingsverdelers zonder circulatiepomp, is dit maximaal 50°C.

Hoelang duurt het voordat een vloer op zijn warmst is?
Een ingefreesde vloer duurt gemiddeld 1,5 uur om op zijn warmst te worden. Een vloer die gebonden is op staalmat doet daar gemiddeld 2,5 uur over. Dit zijn gemiddelde tijden en kunnen dus verschillen. Dit is afhankelijk van de dikte van de dekvloer.

Hoe kan ik mijn vloerverwarmingsinstallatie bijvullen?
De vloerverwamingsinstallatie met uitzondering van een gescheiden systeem, dit zijn verdelers met een circulatiepomp en een warmtewisselaar en eigen expansievat, hoeven niet afzonderlijk te worden bijgevuld. Dit gebeurd namelijk via de CV installatie. Indien het wel een gescheiden systeem is, dit zijn verdelers met een circulatiepomp en een warmtewisselaar en eigen expansievat, dan dienen deze wel afzonderlijk te worden bijgevuld. Hierbij bevindt zich de vulkraan van de vloerverwarmingsinstallatie op de verdeler. Verwijder de stekker van de circulatiepomp uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de vulkraan en de waterkraan. Laat vooraf de slang vollopen met water. Open de vulkraan en draai langzaam de waterkraan open. Vul tot de druk op de manometer van de verdeler 1,8 bar aangeeft. Draai de waterkraan en de vulkraan dicht. Verwijder de vulslang, let op het water wat uit de slang kan stromen.

Als ik vloerverwarming heb, is het dan nog nodig om de radiatoren te laten zitten of te laten aanleggen?
Dat ligt eraan. Wanneer het om hoofdverwarming gaat, is het niet nodig om nog radiatoren te hebben want een hoofdverwarmingssysteem is uitstekend in staat om de kamers goed en gelijkmatig te verwarmen. In het geval van bijverwarming moeten de radiatoren wel blijven zitten. bijverwarming dient als ondersteuning van de huidige manier van verwarmen.

Is parket te combineren met vloerverwarming?
Ja dat kan, mits het parket hiervoor geschikt is. Dan is het te combineren met vloerverwarming zowel als bijverwarming als hoofdverwarming.

Mijn vloerverwarming doet dienst als koeling. Kan ik hier ook parket op toepassen?
Dat kan, er moet echter de zekerheid bestaan dat er geen condens onder het parket kan ontstaan. Dit kan voorkomen worden met behulp van een condensvoeler, die de koelinstallatie uitschakelt.

Moet het parket op de vloer gelijmd worden?
Dit hangt af van het advies van de parketleverancier / -fabrikant. Voor de warmteoverdracht is het wel beter maar niet perse noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat de dekvloer vlak is zodat er een goed contact is tussen de dekvloer en het parket. u kunt het parket niet vast spijkeren i.v.m. het mogelijk beschadigen van de verwarmingsleidingen in de vloer.

Moet ik als ik parket wil hebben met vloerverwarming als hoofdverwarming toch nog één of meerdere radiatoren bijplaatsen?
Door de goede isolatie in de huidige nieuwbouw is dit meestal niet nodig. Maar wanneer u aan ons doorgeeft welk parket er op de vloer komt, kunnen wij de Rc-waarde opzoeken en een nauwkeurige berekening voor u maken. Dit doen wij kosteloos en vrijblijvend voor u.

Wat is de beste temperatuur om mijn kamerthermostaat gedurende de nachtperiode of tijdens mijn afwezigheid in te stellen?
Wij adviseren u de nachttemperatuur maximaal 1 à 2 graden lager in te stellen. Dit levert het meeste comfort op en kost minder energie om de woning weer op te warmen.

Waaraan moet de dekvloer, bij vloerverwarming voldoen?
De vloer moet droog, voldoende vlak en sterk zijn. Wanneer de vloer niet sterk genoeg is kan het gelijmde parket los komen te liggen. Wanneer u pakket wilt gaan leggen op een nieuwe vloer dient de vloerverwarming minimaal twee weken in bedrijf te zijn om de vloer voldoende te drogen.

Wat is het opstookprotocol na het plaatsen van de parketvloer?
Tijdens het plaatsen van de vloer dient de afwerkvloer tussen de 15° C tot 18° C te zijn (de temperatuur van het water is dan circa 20 graden). Deze temperatuur vervolgens 5 dagen na het leggen aanhouden, waarna een start kan worden gemaakt met het langzaam opvoeren van de temperatuur (1° C à 2° C per dag) tot u de gewenste of maximaal toelaatbare instroomtemperatuur van het water van 45 ° C heeft bereikt. Is het stookseizoen voorbij, dan kunt u de temperatuur weer zeer geleidelijk afbouwen.